Paljonko käytät potentiaaliasi?
Ihmisen rajoittamaton potentiaali
Organisaatiot tyypillisesti satsaavat niihin työntekijöihin, jotka ovat avainasemassa strategian toteuttamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Heidän potentiaalinsa halutaan tunnistaa, ja heidät pyritään sitouttamaan. Mutta mitä mahdettaisiinkaan saavuttaa, jos pyrittäisiin löytämään jokaisen yksilön ja tiimin potentiaali?
Potentiaali on eräänlainen voimavara ja mahdollisuus, josta emme välttämättä ole edes tietoisia. Jokaisella meillä on osaamista, ideoita, asennetta, luovuutta, ajattelutaitoa, voimia, tietoa (jne) huomattavasti enemmän kuin mitä työpaikoillamme on tähän mennessä opittu hyödyntämään.
”Jokaisesta ihmisestä löytyy taitoa ja mahdollisuuksia vaikka mihin. Meillä kaikilla on potentiaalia oppia ja kehittyä huikeasti enemmän kuin mihin olemme ajatuksissamme tottuneet!”
Taina Laane, positiivisen psykologian asiantuntija
Potentiaalin tunnistaminen ja hyödyntäminen
Muistan vuosia sitten lukeneeni, että ihminen käyttää potentiaalistaan vaan noin 10-40% päivittäin ja suurin syy potentiaalin käyttämättömyyteen on pelko. Piti paikkansa tai ei, niin silti pystymme toteen näyttämään, että potentiaalia tutkimalla ja vapauttamalla käyttöön saadaan tuloksentekokykyä lisää. Eveliina Salonen sanoo Johda energiaa -kirjassaan, että Organisaation potentiaalienergian vapauttaminen saa aikaan esimerkiksi uusiutumista, joka puolestaan taas lisää potentiaalia nostamalla työntekijöiden motivaatiota, houkuttelemalla asiakkaita jne.
Potentiaalin löytäminen edellyttää kiinnostumista ja uskoa siihen, että jokaisessa yksilössä on potentiaalia - emme vaan tiedä vielä mitä. Asenteilla ja uskomuksilla on ratkaiseva merkitys potentiaalin käyttöön ottamisessa. Kaikki kuitenkin lähtee itsestä: haluanko nähdä itsessäni ja toisissa potentiaalia?
Potentiaalin hyödyntäminen ei tarkoita, että kiristetään tahtia – otetaan kaikki irti työntekijöistä. Enemmän vaatiminen ei tue potentiaalin kukoistusta. Potentiaalienergia vapautetaan, ei väkisellä kaiveta esiin. Potentiaalin etsimisessä olennaista ei ole se mitä hän tai me olemme tehneet aikaisemmin, vaan se mihin hänestä tai meistä on tulevaisuudessa.
Kirjoitimme Valmentava mentorointi -kirjaan potentiaalin valjastamisesta. Tässä tiivistettynä yksi vaihtoehtoinen tapa opetella potentiaalin tunnistamista.
- Mietitään yhdessä: mistä kukakin innostuu, minkälaisia töitä tekisi mielellään, minkälaisissa asioissa tai hetkissä kokee onnistumisia, minkälaisessa ympäristössä ja keiden kanssa mielellään työskentelee sekä missä haluaisi kehittyä.
- Unelmoidaan esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla: Jos saisin kaiken potentiaalin käyttööni ja olisin parhaimmillani, niin millainen olisin ja miten toimisin? Mitä tekisin, jotta onnistuisin? Mikä olisi parasta, mitä minulle voisi tapahtua? Millainen olisin tuolloin?
- Aletaan yhdessä muokata yhteistä tekemistä siihen suuntaan, että jokaisen potentiaali saadaan kasvuun. Tässä voi tarvittaessa hyödyntää esimerkiksi tiimicoachingia.
Kun pääsee käyttämään omaa potentiaaliaan, elämä tuntuu stressistä ja haasteista huolimatta mielekkäältä. Ihmiset, jotka todella käyttävät omaa potentiaaliaan, tekevät systemaattisesti työtä sen eteen. Esimerkiksi opiskelevat, treenaavat ja menevät kohti hankaliakin asioita. He eivät jää vatvomaan tai vertaamaan itseään muihin. He kokeilevat rohkeasti uutta ja yrittävät oppia vastoinkäymisistä. He myös osaavat antaa itselleen lepoa ja toipumisaikaa, jos matka käy liian rankaksi.
Potentiaalia hyödyntävässä tiimissä ollaan kiinnostuneita toisista, luotetaan toisten kyvykkyyteen ja uskotaan, että toisten ajatukset ovat arvokkaita niin menestyksen kuin myös oman kehittymisen kannalta. Siinä on meille kaikille työstämistä!
100-vuotta täytettyään Helvi Frick totesi elämänohjeenaan jotain sellaista, mistä mielestäni jokainen meistä voi poimia oppia itselleen:
Yritä mahdotonta, kiinnostu kaikesta, valita vähemmän!
Lähteet:
Alatalo, Ristikangas, Ristikangas: VALMENTAVA MENTOROINTI opas tehokkaaseen vuorovaikutukseen, 2020, Kauppakamari
Salonen: JOHDA ENERGIAA kohti uusiutuvaa organisaatiota, 2020 Basam Books