Johtaja, näe ihminen - sillä siinä on avain kasvuun ja menestykseen!

Oletko huomannut ajattelevasi jotain näistä alla olevista ajatuksista viime aikoina?

  • Olenhan sanonut tästä monta kertaa…
  • Olen kokeillut antaa, jos jonkinlaista tukea, mutta tilanne ei muutu…
  • Tämä tiimiläinen on laiska… ei osaa… ei kykene… ei viitsi… ei halua…
  • Olen neuvonut ja neuvonut, mutta mikään ei auta…
  • Nyt tehdään näin, ja pulinat pois…
  • jne

Jos tunnistit jotain näistä ajatuksista, niin todennäköisesti tilanne on turhauttanut sinua ja olet ehkä yrittänyt vielä kovemmin. Turhauman ja kokemuksen siitä, että "puristaa mailaa tai lyö päätä seinään" lisäksi myös esihenkilön huonommuuden kokemus, eli kokemus omasta riittämättömyydestä saattaa olla läsnä.

Johtajilta ja esihenkilöiltä odotetaan tänä päivänä enemmän kuin pelkkää organisaation hallintaa, tulosten maksimoimista ja strategisten tavoitteiden saavuttamista. Erityisesti Z-sukupolvelle tärkeimpiä asioita ovat työn sisällön lisäksi hyvä fiilis sekä kokemukset ja elämykset. Töissä täytyy siis olla mukavaa. 

Moderni johtajuus vaatiikin kykyä nähdä tiimin jokainen jäsen kokonaisuutena – ihmisenä, jolla on omat ainutlaatuiset vahvuutensa, haasteensa ja tarpeensa. Tämä on paitsi inhimillisempää, myös tärkeää organisaation menestyksen kannalta, sillä kaikkea ei voi korvata tekoälyn avulla, vaan tarvitaan motivoituneita ja aikaansaavia ihmisiä.

Näe ihminen!

Kyse ei ole vain työtehtävien hoitamisesta tai tavoitteiden saavuttamisesta, vaan aidosta kohtaamisesta, jossa jokainen tiimiläinen kokee olevansa arvostettu ja tärkeä osa yhteisöä. Johtajan tehtävä on mahdollistaa tämä. Kun johtaja näkee aidosti tiimiläisensä yksilöinä, hän huomaa näiden potentiaalin, ymmärtää sen hetken haasteet ja osaa sekä haluaa tukea kehitystä.

Tiimiläisen puolesta haasteiden ratkaiseminen on varsin usein johtajan ensisijainen toimintatapa. Tämä rikkoo luottamusta, koska tuottaa tunnetta siitä, että minuun ei luoteta tai osaamistani ei arvosteta. Tunnetaitoinen johtaja osaa ja ennen kaikkea malttaa luotsata keskustelua siihen, mitä tiimiläinen odottaa tässä asiassa häneltä esihenkilönä. Hän ei siis ratkaise tiimiläistensä ongelmia, vaan osoittaa olevansa läsnä ja valmis tukemaan yksilölle sopivalla tavalla.

Johtamisessa tarvitaan molempia - empatiaa ja jämäkkyyttä. Tarvitsemme maalin sekä rajat missä toimia, jotta voimme olla tehokkaita ja lisäksi inhimillisyyttä sekä aitoja kohtaamisia, jotta voimme kokea olevamme tärkeitä ja arvostettuja.

”Empatia on kykyä havainnoida tilanteita myös toisten ihmisten näkökulmasta ja sopeuttaa omaa toimintaa suhteessa muihin ihmisiin, heidän oikeuksiinsa ja tarpeisiinsa”

Jaakko Sahimaa , työpsykologi

Empatia luo luottamusta, ja luottamuksen myötä organisaatiosta rakentuu paikka, jossa tiimiläiset uskaltavat olla luovia, ottaa riskejä ja sitoutua työhönsä aidosti.

Ihminen on enemmän kuin roolinsa

Työpaikalla meillä on tietyt vastuut ja velvollisuudet, mutta niiden takana on kokonainen elämä, jonka johtajan on hyvä tiedostaa. Tällä en tarkoita sitä, että sympatisoidaan jokaista yksityiselämän tuskaa tai haastetta, vaan sitä että ymmärretään elämän eri osa-alueiden vaikutukset toisiinsa, jotta voidaan tukea niissä kohdin sillä tavoin, kun se on mahdollista.

Yksi johtajan merkityksellisimmistä tehtävistä on luoda edellytykset sille, että tiimiläiset pääsevät hyödyntämään omaa potentiaaliaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä edellyttää tuntemista - mikä vaatii aikaa, vuorovaikutusta ja aktiivista läsnäoloa. Hyvä johtaja ymmärtää, että aidon kohtaamisen ja arvostamisen kautta syntyy merkityksellinen työyhteisö, jossa halutaan antaa parastaan.

Johtajan oma inhimillisyys

Johtajakaan ei ole täydellinen eikä virheetön.  Kun johtaja uskaltaa näyttää omaa haavoittuvuuttaan ja avoimuuttaan, se rohkaisee tiimiläisiä olemaan rehellisiä myös omien haasteidensa kanssa. Tällainen avoimuus vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luo ilmapiirin, jossa on turvallista olla oma itsensä.

Inhimillisyys on mielestäni menestyvän johtajan tärkein työkalu. On helppoa keskittyä numeroihin, strategioihin ja tavoitteisiin, mutta todellista menestystä syntyy vasta silloin, kun tiimiläiset kokevat olevansa osa merkityksellistä yhteisöä, jossa heidän panoksensa nähdään ja heitä arvostetaan.

Tunnettu professori Brenè Brown haastaa ajatuksiamme haavoittuvaisuudesta. Hänen mukaansa haavoittuvaisuus ei ole heikkous vaan tie rohkeuteen, sitoutumiseen ja merkityksellisiin kohtaamisiin. Brownin mukaan rohkealla johtajalla on neljä ominaisuutta. Hän

  • uskaltaa kohdata haavoittuvuuden
  • elää arvojensa mukaan
  • luotaa tiimiinsä ja
  • opettaa nousemaan epäonnistumisista

Lue myös:

Tunneälykäs johtoryhmä

Z-sukupolvi haastaa työelämän