5 vinkkiä innostavaan palaveriin

WayupOy-5vinkkia-palaveriin

Mietitkö, miten saisit palaverit rullaamaan energisenä eteenpäin? Kokosin muutaman vinkin jakoon. Saa varastaa omaan käyttöön!

  1. Viritä läsnäoloon

Usein palaveriin siirrytään pysähtymättä – pää täynnä aivan muita ajatuksia.  Aivojen virittäminen palaverin aiheeseen ja toisiin osallistujiin on tarpeen, jos mielii saada kaikki täysillä mukaan. Aloittamalla normaalista poikkeavalla tavalla. Keskittymällä positiivisen ilmapiirin luomiseen. Esimerkiksi voi pyytää jokaista kertomaan ajatus, havainto tai tunne, joka liittyy palaverin aiheeseen.

2. Vaihtele rytmiä

Rytmin vaihtaminen ja yllätyksellisyys pitävät mielenkiinnon yllä. Hyvä käytännön nyrkkisääntö on, että noin 5 minuutin esitys kerrallaan, minkä jälkeen osallistetaan porukkaa asian käsittelyyn. Osallistaa voi monella tapaa: esimerkiksi pieni keskustelu, siitä mitä ajatuksia esityksestä heräsi. Poista siis pitkät monologit. Jos on paljon yksityiskohtia kerrottavana, niin kaiken esittämisen sijasta voi antaa tiedot ennakkolukemiseksi, jolloin palavereissa voidaan keskittyä syventävään keskusteluun.

3. Jaa vastuuta

Jakamalla valmisteluvastuuta palaverin osallistujille, saa porukan valmistautumaan ennakkoon ihan eri tavalla. Sparraamalla esittäjää siinä, miten esitys kannattaa rakentaa ja mitä ryhmältä halutaan saada irti, tulee samalla itse mietittyä tavoitetta normaalia tarkemmin.

4. Kirkasta tavoitetta

Kun osallistujat tietävät palaverin tavoitteen ja oman roolinsa siinä, niin he voivat valmistautua palaveriin paremmin. Selkeä tavoite yleensä lisää palaverin mielekkyyttä. Mikäli ryhmä on puhelias, on vetäjän, eli faslitaattorin, syytä ohjata keskustelua. Yksinkertaisimmillaan vaikka palaamalla riittävän usein siihen, miten kukakin kokee minkäkin yksityiskohdan liittyvän tavoitteeseen.

5. Pyydä palautetta

Pyytämällä palautetta palaverista, saa kullanarvoista tietoa siitä mikä toimii ja mikä ei. Palautetta pyytäessä kannattaa pyyntö kertoa etukäteen. Esimerkiksi: Haluan kehittää palavereitamme ja olisin tosi kiitollinen, jos jokainen viitsisi kirjoittaa paperille edes yhden asian mikä tulevassa palaverissa toimi hyvin ja mikä ei.