Mitä huipputiimit tekevät eri tavalla kuin muut?

WayupOy-coaching

Tiimien menestystekijöitä on tutkittu jo pitkään. Perusasiat kaikissa lukemissani tutkimuksissa pysyvät liki samoina: psykologinen turvallisuus, selkeä päämäärä ja roolit, autonomia sekä oikeanlainen osaaminen. Viime vuodet ja erityisesti pandemia-aika on nostanut esiin myös ihmisyyden perustarpeen kuulua ryhmään. Vaikka kotona työskentely on mahdollistanut paljon hyvää, on fyysisen läheisyyden puute tiimikavereiden kanssa tehnyt meistä tehokkaampia yksilösuorittajia kuin todellisia tiimipelaajia, jotka puhaltaisivat yhteen hiileen. Tämä näkyy myös yksilöiden pahoinvointina tai jopa tiimijäsenten tai tiimien välisinä konflikteina, jotka omalta osaltaan laskevat tuottavuutta.

Monipaikkajohtaminen on tullut jäädäkseen. Olemme kuulleet tarinoita missä ihmisiä on yritetty pakottaa toimistolle, jolloin on seurannut tai ainakin uhattu joukkoirtisanoutumisilla. Johtamisessa pakottamisen aika on ehdottomasti ohi. Pitää löytää muita keinoja johtaa arvostaen yrityksen usein kalleinta pääomaa, eli henkilökuntaa.

Matkalla huipputiimiksi

Törmäsin HBR:n artikkeliin, jossa kerrottiin 5 asiaa mitä ”High-Performing” tiimit tekevät eri tavalla kuin muut. Tässä tiivistelmä tuloksista, mitkä voidaan saada toimimaan niin lähi-, etä- kuin hybridityöskentelyssäkin:

  1. Kommunikaatio. Tutkimuksessa havaittiin, että huipputiimit kommunikoivat keskenään paljon. Puhuminen pienentää väärinymmärryksen vaaraa sekä vahvistaa keskinäisiä suhteita.
  2. Palaverit. Palaverit ovat strategisempia sekä valmisteltuja ja tavoitteet ovat kaikille selkeitä. Huipputiimit eivät vain hyödynnä kokouksiaan paremmin – ne myös luovat pohjan muulle vuorovaikutukselle. Ei ole mikään salaisuus, että huonosti järjestetyt kokoukset lisäävät tyytymättömyyttä ja maksavat maltaita.
  3. Höpöttely. Työhön kuulumattomista aiheista keskustelu tuo esiin yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja sitä kautta lisää yhteenkuuluvuutta. Huipputiimit eivät siis ole tehokkaampia, koska ne työskentelevät koko ajan. He ovat tehokkaampia, koska he viettävät myös ”työstä vapaata” aikaa yhdessä. Vapaampi yhdessäolo helpottaa ryhmätyötä myöhemmin.
  4. Palautekulttuuri. Huipputiimissä on avoin ilmapiiri, jossa annetaan ja vastaanotetaan palautetta tiimijäsenten kesken. Jokainen tarvitsee palautetta kehittyäkseen ja myös energiakseen. Toisen huomio omasta työstä saa meidät tuntemaan olomme arvostetuksi ja on hyvin motivoivaa.
  5. Aitous. Saa olla sellainen kuin on. Huipputiimissä on positiivinen yleisvire, mutta sallii myös negatiivisuuden. Tutkitusti aitous edistää työhyvinvointia ja yksilön suorituskykyä. Tämä tutkimus vahvistaa, että se parantaa myös joukkueen suorituskykyä.

Ota yhteyttä niin jutellaan siitä, mikä voisi olla teidän johtoryhmän tai tiimin seuraava kehitysaskel kohti huipputiimiä!

Marjut
Puh. 050 344 5779

Lähde:
5 Things High-Performing Teams Do Differently (hbr.org)